zaterdag 12 december 2009

Uniformiteit in bouwen...




voorbeeld; Kasteel Renswoude welke tot in verre omtrek invloed heeft op veel bouwstylen...

Door gebouwen veel meer af te stemmen op plaatselijke omgevingen zal veel meer rust ontstaan in ons straatbeeld landelijk en plaatselijk.

Op dit moment worden overal in Nederland bouwprojecten gerealiseerd die soms veelal te groot zijn of zelfs totaal niet in een straatbeeld passen omdat deze volledig boven propossie is of totaal niet overeenkomt in de plaatselijke omgevingen ondanks smaak van klassiek of modern..

Architecten zouden veel meer bewust moeten worden van het feit dat gebouwen weer gebouwd moeten worden vanuit liefdesoogpunt voor mensen waarbij mensen gebouwen weer geliefd gaan vinden omdat het volledig ingepast is in hun omgeving.

Op veel plaatsen ook in Veenendaal merken we enorme bouwlust op waar op zich niets mis mee is maar wel de manier waarop..

Behoefte naar bouwen is de afgelopen tien jaar volledig uit de hand gelopen doordat grote projectontwikkelaars hebben gezorgd voor grote spookgebieden waarbij immense leegstand is gecreerd en Amerikaanse taferlen voorkomen waarbij de eerste tekenen van verpaupering reeds begonnen is.

Door uniformiteit uit te gaan stralen in vaak streekgebonden bouwen zal je zien dat veel meer mensen respect zullen gaan krijgen voor architecten en ook hun gecreerde bouwwerken wattoch volgens mijn visie het uiteindelijke doel is van aan architect; een gebouw ontwerpen en realiseren wat voor vele mensen geliefd is en voor lange tijd zal blijven staan.

Op dit moment merken we dat dit gevoel zeer zeer laag aanwezig is bij de bestaande architecten veelal in Nederland maar ook in andere delen van de wereld.

Toch merken we licht op aan het einde van een tunnel, architecten zien eindelijk in dat bouwwerken veel meer functies zullen krijgen als je de mensen zelf ook gaat zien als gebruiker en vcoorziener van de leefomgeving waarin het gebouw komt te staan.

Plaatsen waar erg duidelijk rekening word gehouden met de streekgebonden bouwstylen zijn inmiddels Voorthuizen waareen overduidelijke landhuisstyl de boventoon voert, Renswoude waar idem de styl verbonden is aan het kasteel en de oude huizen langs de Dorpstraat op, en de regio Utrechtse heuvelrug ( bijvoorbeeld Elst) waar steeds meer gebouwen worden ontworpen in de vorm van oude tabaksschuren en perfect passen in het landelijk gebied waarin wij wonen.

Ook Scherpenzeel Woudenberg en Achterberg hebben inmiddels eigen plaatselijke huisstylen gecreerd en houden deze aan waarbij rust word gecreerd in landelijke omgevingen omdat de bouwwerken vloeiend passen in de veelal landelijke omgevingen.

Veenendaal en vele andere plaatsen missen deze identiteit in bouwen waarbij duidelijke herkenning afgedwongen word in de vorm van gebouwen en leefomgevingen waarbij herkenning steeds meer word gecreerd in de vorm van afbakening van leefomgevingen.

Ik denk dat als er veel meer bewust word omgegaan met bouwwerken bouwen, ontwerpen en realiseren dat men snel zal inzien dat de oorspronkelijke oorsprong van Architect zijn geboren is vanuit liefde voor zijn vak niet vanuit het geld...

Geen opmerkingen: